Cum a fost la Degustare Muzicală #4: Italia

Discurs

Italo disco sau Italo este un stil muzical născut în Italia la sfârșitul anilor 70. În acea perioadă, producătorii de disco au început să experimenteze cu drum-machine-uri, sintetizatoare și alte efecte și intrumente electronice. La început a fost numit space disco din cauza sunetelor ciudate, sci-fi, spatiale. Unul dintre primii artiști care au lasant curentul a fost Giorgio Moroder, care a avut colaborari multe de-a lungul timpului, inclusiv cu Donna Summer.

Giorgio Moroder

În 1982 italo disco era deja un stil de muzică de sine stătător și cunoscut în Italia și nu numai. Casa de discuri ZYX a dat numele genului printr-o campanie agresivă de marketing, lansând placi cu acest gen de muzică în afara Italiei.

Piesele erau destul de simple, cu melodii care prindeau repede și aveau tot felul de efecte adaugate peste voce folosind vocodere. Versurile erau de obicei în engleză, o engleză cu accent italian în majoritatea cazurilor, dar se mai folosea franceza și mai rar spaniola. Mesajul pieselor era despre iubire în principal și uneori mai apăreau mențiuni despre roboți și cosmos, de asta unele dintre piese aveau și denumiri mai ciudate precum ‘Spacer Woman’ sau ‘Robot is Systematic’.

Spre sfârșitul anilor 80 stilul a început să decadă și să fie mai puțin promovat, artiștii mergând spre alte stiluri mai la modă, poate și din cauza că mulți au considerat acest stil ca fiind un pic kitch și de o calitate îndoielnică.

Este și o poveste care spune că italienii care colecționau discuri de italo au hotărât să dea foc discurilor ca să facă cumva să dispară acest gen. De asta multe dintre melodiile de atunci nu s-au mai găsit pe niciun suport.

Totuși, în cei 10 ani de glorie al italo disco-ului s-au produs și multe capodopere muzicale, care au rezistat probei timpului și astăzi vă vom prezenta o selecție de piese favorite.

Italo Disco a cunoscut o renaștere în ultimii ani, când au apărut tot mai multe case de discuri care re-lanseaza piese vechi (Bordelo a Parigi, Private Records, Dark Entries, Best Record, Mothball Record), artiști care produc piese noi cu influențe italo și mulți DJ care îl promovează în cluburi împreună cu alte stiluri (Intergalactic Gary, Hysteric, De Dupe, Casionova, Mario Moretti, I-F, Aroy Dee). Ce este foarte interesat este că acum sunt foarte puțini artiști italieni care promovează italo disco, majoritatea fiind din Olanda, Germania, SUA sau Australia.

În continuare vom asculta o înregistrare live de la un festival din Amsterdam de anul trecut, unde olandezul Aroy Dee a făcut un DJ set integral de italo disco.

În deschidere am ascultat un mix înregistrare live al DJ-ului și producătorului australian Hysteric.

Meniu

Playlistul de la eveniment

Galerie foto

(fotografii realizate de Gabriela Cuzepan)

Link fotografii

Degustare Muzicala este o serie de evenimente, o colaborare intre My Transylvania si The Hipodrome of Music, care isi…

Posted by SyndicatGourmet on Sunday, February 11, 2018

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.