Cum a fost la Degustare Muzicală #9: Caraibe

Discurs

Hipodrome este un blog născut în 2009 în cartierul sibian Hipodrom, cu scopul de a promova muzica mai puţin cunoscută publicului larg. Pe Hipodrome găsesti în principal muzică electronică, dar și jazz, funk, din zone diferite ale lumii.

În această seară vom face o incursiune în muzica din bazinul Mării Caraibilor sau Antilelor cum mai este ea cunoscută. Denumirea vine de la vechii locuitori ai insulelor din această regiune numiți caraibi. Marea Caraibilor, de asemenea, a acționat ca o barieră, izolând insulele și prevenind astfel amestecul caraibilor cu popoarele din America de sud.

După “descoperirea” Indiilor de Vest de către Cristofor Columb, aceste insule din Marea Caraibilor au ajuns sub stăpânire spaniolă, franceză, engleză sau olandeză. În decurs de doar câteva decenii populațiile de amerindieni au fost decimate de brutalitatea sclavajului, precum și de bolile aduse de europenii cuceritori. În același timp europenii au adus sclavi negri din Africa, care erau mai rezistenți decât băștinașii amerindieni, pentru a-i înlocui pe aceștia din urmă.

La fel ca și diversitatea populațiilor acestor insule și muzica din Caraibe este la fel de variată. Aceasta are influențe africane, europene și indigene. Cea mai mare influență a venit din Africa datorită prezenței și istoriei poporului african și a descendenților săi care trăiesc în Caraibe, ca urmare a comerțului cu sclavi.

Pentru această seară am făcut o selecție de  Voodoo Jazz, Caribbean Funk, Zouk și disco. Vom asculta jazz din Cuba și Antilele Franceze, funk din Haiti și disco din Cuba și Trinidad & Tobago.

Meniu

Playlist muzică din Caraibe

Foto

(fotografii realizate de Gabriela Cuzepan)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.