Cum a fost la Degustare Muzicală #11: Anglia

Discurs

În seara aceasta vom asculta post punk. Synth pop și new wave din anii 80 din Anglia.

Anii 70 – 80 au însemnat la nivel european, dar nu numai, o industralizare și automatizare masive în mai toate domeniile, și bineînțeles inclusiv în muzică. Au apărut instrumentele electrice ăi au apărut sintetizatoarele și drum machines, care puteau reda orice sunet și melodie, foarte ușor, fărș a fi nevoie să cunoști notele muzicale, să știi să citești partituri sau să știi să cânți la vreun instrument clasic.  Anglia a fost și ea prinsă în acest curent și a dat naștere unui nou val de muzică și de artiști.

În Anglia totul a început cu ecranizarea cărții A ClockWork Orange de către Stanley Kubrick, în 1971. Filmul a șocat o lume întreagă și a deschis o nouă eră atât în industria filmului din Marea Britanie, cât și în cea muzicală. Wendy Carlos, cel care a compus coloana sonoră a acestui film, a compus-o folosind exclusiv sintetizatoare.

Influențați de sunetul venind parcă din viitor din această coloană sonoră și de Kraftwerk, și ei deschizători de drumuri în materie de muzică electronică în Germania și ulterior în întreaga lume,mulți tineri din Anglia încep să își formeze trupe și să exploateze acest nou mod de a produce muzică.

Deși la începuturi, un sintetizator costa aproape cât o casă, cererea a făcut ca prețul să scadă, și ele să devină accesibile unui număr cât mai mare de artiști.

Trupe ca The Human League, Cabaret Voltaire, Orchestral Maneuvers in the Dark, Throbbing Gristles, Joy Division, The Normal au fost printre primele care au folosit sintetizatoarele și au reușit să aducă în atenția plublicului, la început fără mare succes, un nou stil de muzică nemaiauzit până atunci.

Spre finalul anilor 80, genul acesta de muzică și modul de producție au devenit din ce in ce mai cunoscute și multe trupe mari s-au remarcat. Pet Shop Boys, Depeche Mode, A-ha, Gary Newman sunt doar cîtiva dintre artiștii care au ales să folosească sintetizatoare în producția lor muzicală.

Meniu

Playlist muzică din Anglia

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.